6de editie van 2022 - 29-06-2022

CBK PPR x Off Screen
29 juni 2022
Martha Hryniuk/Nick Thomas, Ewan Macbeth , Lili Ullrich, Iratxe Jaio/Klaas van Gorkum, Sarah Rose Guitian Nederlof

 

Presentatie: Christiaan van Schermbeek, Marieke van der Lippe

29 juni 20:00

locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam

tickets: 7,50 eur

Voor de tweede keer slaan Off Screen en CBK Rotterdam de handen ineen. Dit keer met extra aandacht voor films die gemaakt zijn in de corona-periode met een PPR-bijdrage. 

In het programma 'An Unforeseen Encounter' van Sarah Rose Guitian Nederlo, 'el jardín de los espíritus' van Lili Ullrich, 'Forces' van Martha Hryniuk/Nick Thomas, 'Under the Wing' van Iratxe Jaio/Klaas van Gorkum en 'I Declare a Thumb War' van Ewan Macbeth. De filmmakers zullen worden geïnterviewd door Ibrahim Alaouichrifi en Sven Peetoom.

Na de vertoning zal wethouder Kasmi het eerste exemplaar van de PPR publicatie overhandigd krijgen.

Programma

An Unforeseen Encounter.jpg

An Unforeseen Encounter (2022, 6.30 min)

Sarah Rose Guitian Nederlof

Guitian Nederlof besteedt aandacht aan vormen en materialen die zo alledaags zijn dat de meeste mensen ze niet opmerken. In deze film voert de kunstenaar een choreografie uit met plastic draagtassen. In haar dans worden de tassen objecten met een eigen zeggingskracht en esthetische waarde, waarmee ze een intieme relatie aangaat.

underthewing.jpg

Under the Wing (2022, digitaal, 11 min) 

Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum

Een jongen klimt tijdens de lockdown over de daken van Rotterdam om de gedachten van de mensen daaronder te verzamelen. De film is geïnspireerd op Wim Wenders' "Der Himmel über Berlin" en is een samenwerking tussen de regisseuse en haar elfjarige zoon, die door de pandemie wekenlang niet naar school kon.

forces.jpg

Forces (2022, 16mm., 11 min)

Martha Hryniuk/Nick Thomas

Forces is ontstaan uit beider correspondentie over persoonlijke ervaringen en  gedachten tijdens de lockdown-periode. Hryniuk en Thomas filmden elkaar in verschillende eenvoudige tableaus in de openbare ruimte. De reflecteert op het delen en verdoen van tijd, en op het onthech raken van de natuurlijke en alledaagse omgeving.

el jardín de los espíritus.jpg

el jardín de los espíritus (2022, digitaal, 9.50 min)

Lili Ullrich

Terwijl de gezichtsloze kunstenares zich met een net door het landschap beweegt, komen we steeds meer te weten over haar pijnlijk aangrijpende Colombiaanse familiegeschiedenis.

I-Declare-a-Thumb-War---Ewan-Macbeth_003.jpg

*I Declare a Thumb War,** Prison with Songbirds  teaser (2020 & 2022, digitaal & 35mm, 5 + 2 min)

Ewan Macbeth

In een therapiesessie reflecteert een getraumatiseerde veteraan op een ontmoeting met een jongen uit zijn verleden. Gebaseerd op absurde propagandafoto's van soldaten die "duimenoorlog" spelen met kinderen in landen die ze zijn binnengevallen. ** De vader van de makers vertelt over zijn onrechtvaardige gevangenschap in een niet nader genoemd land, en zijn willekeurige vrijlating. Gebaseerd op een angstaanjagende brief die hij Amnesty International stuurde, gecombineerd met een bijna surrealistisch interview met hem over vrijheid en toeval.