4de editie van 2022 - 01-06-2022

OFF SCREEN
1 juni 2022
Rosella Nisio, Juliette Dominicus, Sven Peetoom, Rosh Abdelfatah (Arab Film Festival) en Han Hoezen

Presentatie: Christiaan van Schermbeek, Marieke van der Lippe

1 juni 2022 20:00

locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam

tickets: 6,50 eur

In Off Screen The Price for Fire van Rossella Nisio, Indisch Zwijgen van Juliette Dominicus & Sven Peetoom en Rosh Abdelfatah over het aanstaand Arab Film Festival Rotterdam en de premiere van We Are Strange van Han Hoezen. Alle makers zijn aanwezig en gaan in gesprek met Marieke van der Lippe & Christiaan van Schermbeek.

Programma

thepriceforfire.jpeg

The Price for Fire, 18 min, 2022 

Rossella Nisio

In de namiddag van 21 december 1976 doet een ongeval het stadje R. op haar grondvesten schudden. M. komt door verbranding om het leven; een schok voor de plaatselijke politiek betrokken jeugd. M. was bekend als activist, maar achter zijn geëngageerde publieke persoonlijkheid schreef hij onder pseudoniem gedichten over zijn angsten. Deze gedichten vormen, met elementen uit zijn leven, de kern van ‘The Price for Fire’. Nisio is interdisciplinair kunstenaar, studeerde Cinema and Performing Arts aan de Universiteit van Rome en voltooide de Masters Fine Art; Lens-Based aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam.

indischzwijgen.jpeg

Indisch Zwijgen, 30 min, 2022

Juliette Dominicus &
Sven Peetoom

Drie derde generatie Indische jongeren duiken in hun eigen familiegeschiedenis in een poging het generaties lange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. Spoken-word artiest Amara van der Elst, DJ en beeldend kunstenaar Mei Oele en filmmaker Juliette Dominicus. Onderzoeken hoe het verzwegen verleden hun huidige leven beïnvloedt en wat het voor hen betekent om Indisch te zijn. Dominicus werkte na haar bachelor Liberal Arts and Sciences bij de afdeling Industrie van het Nederlands Film Festival waar ze de liefde voor het filmmaken ontwikkelde. Peetoom studeerde Film en Literatuur in Leiden en is naast filmmaker ook programmeur.

arabfilm.jpeg

RAFF, sneak preview, 15 min., 2022

Rosh Abdelfatah

Het Rotterdams Arab Film Festival kan eindelijk weer uitpakken. Van 15 t/m 19 juni toont het in Lantaren Venster politiek, dagelijks leven, kunst en cultuur in de de MENA (Midden-Oosten en Noord-Afrika) regio. Dit jaar is er extra aandacht voor nieuwe makers, water- en voedselveiligheid en de nieuwste satire. Naast speelfilms en documentaires zijn er installaties, is er debat en feest. Artistiek directeur Rosh Abdelfatah is te gast met fragmenten en een prachtige sneak preview.

wearestrangers.jpg

Premiere: We Are Strange, 15 min, 2022 

Han Hoezen

Een speelse en ook wrange schets van ons mensen en andere dieren. Wat zijn we toch mooie, lelijke, maar vooral rare wezens. En in welk stadium van de evolutie verkeren we eigenlijk?Filmmaker Han Hoezen stelde zijn nieuwste film volledig samen uit found footage.
Hoezen maakt documentaire  films in opdracht met meestal een maatschappelijke of wetenschappelijke relevantie. ‘Eén plus één is drie’ is daarbij het startpunt, waarbij de drie de unieke kracht van het medium film is; de beleving'.