3de editie van 2022 - 13-02-2022

OFF SCREEN
zondagmiddag feature

FEAST van Tim Leyendecker
en
PRINCE OF MUCK (fragment)
van Cindy Jansen

Presentatie: Christiaan van Schermbeek, Tim Leyendekker

13 FEB 2022 15:30

locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam

tickets: 6,50 eur

In Off Screen de feestelijke voor­pre­mière van FEAST van Tim Leyendekker, gebaseerd op de Groninger hiv-zaak. Midden februari is deze landelijk te zien in de bioscoop. Voorafgaand fragmenten uit de documentaire Prince of Muck van Cindy Jansen over de familie MacEwen levend op dit vrijwel verlaten Schotse eiland. Beide makers zijn aanwezig om hun werk toe te lichten. 

Programma

feast.png

Feast, 84 min, 2021

Tim Leyendekker

Uitgangspunt is de verontrustende Groningse hiv-zaak, waarbij mannen tijdens feesten met voorbedachten rade werden gedrogeerd en geïnjecteerd met besmet bloed. Feast is een zoeken langs diepe primaire emoties als lust, agressie en vertrouwen naar dat wat destijds plaatsvond. Fictieve en documentaire delen met steeds een andere sfeer en vormgeving worden gecombineerd in een poging nieuw licht te schijnen op de buitengewoon schokkende reeks gebeurtenissen.
Tim Leyendekker studeerde aan de WdKa en het Sandberg Instituut. Hij maakt film- en videokunst waarin hij de conceptuele en formele grenzen van cinema als narratief medium verkent. Feast (genomineerd voor een Tiger Award) is zijn eerste speelfilm.

princeofmuck.jpg

Prince of Muck, fragment, 2021

Cindy Jansen

Nabij de westkust van Schotland ligt het glooiende eiland Muck. Het ls al ruim een eeuw in bezit van de familie MacEwen, met aan het hoofd ‘Prince of Muck’, Lawrence. Als Laird is het zijn levensmissie om de kwetsbare samenleving op dit eiland te behouden, zodat deze kan worden overgedragen aan zijn zoon en toekomstige generaties. Meebewegend met het ritme van het eiland volgen we de stramme maar montere Lawrence. Hij drijft met zijn kleinkinderen het vee bijeen, knuffelt de koeien en leest fragmenten voor uit dagboeken die decennia teruggaan. In het groeiende besef dat de toekomst aan anderen behoort, werpt hij een blik achterom, de poëzie en getijden reciterend die hij als kind uit zijn hoofd leerde. Filmmaker en fotograaf Cindy Jansen studeerde aan de kunstacademie in Arnhem en international script development and directors program aan Binger Filmlab.